Nacionalni parkovi

Parkovi prirode

Izletišta

KORNATI

Zbog izuzetnih prirodnih ljepota, velike otočne razvedenosti, očuvane prirode i bogatog morskog ekosustava, veći dio kornatskog otočja proglašen je nacionalnim parkom 1980.g. Nacionalni park Kornati zauzima površinu od oko 220km2, a u okviru parka nalazi se 89 otoka i otočića čija obalna crta iznosi 185km.

Kornatsko otočje dobilo je ime po najvećem otoku Kornat. Jadransko more pripada skupini najplavijih mora na svijetu. Meðutim, modra boja mora kornatskog otočja gotovo je nestvarna.

Nacionalni park nezaobilazno je odredište nautičara, koji utočište mogu naći u ribarskim kučicama, te u sigurnim marinama na otocima Žutu i Piškeri. Svim drugim gostima, turističke agencije nude organizirane izlete, krstarenja…

KRKA

Izvirući u podnožju Dinare , na istočnom dijelu Kninskog polja, probija se veličanstvenim kanjonom te utjeće u Jadransko more pokraj Šibenika. Krka je duga 72km. Zbog velike prirodne, znanstvenei kulturne vrijednosti, proglašena je nacionalnim parkom 1985.g. Krka ima sedam slapišta od kojih su najpoznatiji Skradinski buk, visok 45,7m, i Roški slap, visok 25,5m. Obilje vode pogoduje i rastu vegetacije, pa uz rijeku nalazimo oko 200 vrsta mediteranskih i submediteranskih biljaka.

Krka je jedan od najljepših i najomiljenijih izletišta Dalmacije. Privlači desetke tisuća posjetitelja, koji ovamo hrle brodom iz Skradina ili cestom prema Drnišu sa ulazima u Lozovcu i kod Roškog slapa.

PAKLENICA

Na površini od 96m2, uz istočnu obalu Jadranskog mora pa do najviših vrhunaca Velebita, Vaganskog vrha (1757m) i Svetog brda (1753m), obilje je prirodnih osobitosti i fenomena, radi koji je čitavo područje proglašeno Nacionalnim parkom 1949.g. Ovo je prostor jedinstvenog i neobičnog dodira mora i planine, bogat šumama bukve i crnog bora, dubokim kanjonima okomito urezanim u glavni greben Velebita, krškim oblicima, jedinstvenim krškim reljefom s brojnim špiljama i jamama.

Najatraktivniji dio Nacionalnog parka su klanci Velike i Male Paklenice. Ta 400m visoka stijena ujedno je i najpoznatija alpinistička točka u Hrvatskoj.U sklopu Nacionalnog parka možemo uživati i u mnoštvu lijepih slapova. Bogatstvo parka čine šume, koje prekrivaju gotovo 2/3 njegove površine. Tu je smješten, drugi po veličini u Europi, rezervat crnog bora (Pinus nigra). Raznolikost staništa pružilo je utočište i mnogim životinjskim vrstama. Ovdje možemo vidjeti jednu od najugroženijih europskih ptica, bjeloglavog supa (Gyps fulvas).

PLITVIČKA JEZERA

PLITVIČKA JEZERA – Nacionalnim parkom Plitvička jezera proglašena su 1949.g., i to je najstariji i najveći hrvatski nacionalni park. Pod zaštitom UNESCO-a su od 1979.g. Nalaze se izmaðu Male Kapele i Plješivice u Lici. Od Biograda su udaljene 160km.

Plitvička jezera su jedinstveni prirodni fenomen – 16 jezera koja su meðusobno spojena brojnim sedrenim slapovima. Klima je planinska, a najbolje vrijeme za posjet NP Plitvice su ljetni mjeseci, premda i zimi pružaju nezaboravnu sliku sa zaleðenim slapovima.

TELAŠĆICA

Uvala Telašćica smještena je u jugoistoćnom dijelu otoka Dugi otok. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a koja sadrži i šest otočića unutar uvala proglašena je Parkom prirode 1988.g. Područje Prirodnog parka Telašćica je područje bogato suprotnostima , tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alpskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obraðenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa.

Prirodnom parku moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova, te šetati po zanimljivim mjestima, a prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak ne smije se propustiti.

VRANSKO JEZERO

Izmeðu dva poviješću bogata grada Zadra i Šibenika smjestilo se najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te podrućje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 1999.g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode.

Dominantna karakteristika parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983.g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitološkim područja u Europi ( Important Bird Areas in Europe ). Vransko jezero je područje sa velikom raznolikošće ornitofaune, do sada je zabilježeno 241 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području parka. Meðu pticama gnjezdaricama nalaze se četiri vrste ugrožene na europskoj razini i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou.

Za neke od tih ptica Park prirode Vransko jezero je jedino gnjezdilište u mediteranskom dijelu Hrvatske. Područje parka je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta.
Na zimovanje redovito dolazi više od 100 000 ptica vodarica. Klima u ovom području je tipično mediteranska.Uz „bird watchere“ svoj kvalitetan odmor i opuštanje naći će i športski ribolovci, koji tijekom gotovo cijele godine mogu loviti na jezeru i njegovim obalama.

Biciklisti i ljubitelji šetnji doživjet će neopisivi iskustvo na našoj 40km dugoj biciklističkoj stazi oko jezera. Dio staze Vam pruža utočište u svježini borove šume tik uz jezero.

ZRMANJA

Rijeka je dobila naziv „ljepotica i zvijer“ zbog prekrasnih prizora u ljetnim mjesecima kada slići na uspavanu ljepoticu, a isto tako na opasnu zvijer u jesenskim i zimskim mjesecima pri visokim vodostajima. Rijeka je u sjevernoj Dalmaciji duga 69km, sa snažnim izvorom ispod planine Postak u južnom dijelu Like, a ulijeva se u Jadransko more 12km od Obrovca. Zrmanja je od Biograda udaljena 81km.

Zrmanja obiluje savršeno toplom vodom, prekrasnim kanjonima i vodopadima. Njene kristalno čiste vode vijugaju kroz do 200m duboki kanjon u kojem je stvorila sedrene slapove, npr. Veliki buk kao svoj najveæi kuriozitet zbog ekstremne ljepote i visine od 11m. Pogodna je za kupanje i ronjenje jer ima zanimljivu riječnu floru i faunu, te je zbog svoje čistoće pitka. Svojom i snagom svojih pritoka, od kojih treba posebno izdvojiti Kupu, Zrmanja je tisućljećima probijala svoj put prema moru.

Na svom kratkom toku Krupa je izgradila otprilike 19 slapova od kojih veæina što visinom što razvedenošću i oblikom spadaju meðu najljepše slapove u Hrvatskoj. Kada je Zrmanja nabujala pruža nam jedan od najboljih raftinga u ovom dijelu Europe. A kada se smiri, idealna je za kanu safari.

SPILJE

Cerovačke pečine se nalaze u Lici, 4km od Gračaca, pa su prema tome lako dostupne magistralnim cestama iz Zagreba ili Zadra, Šibenika ili Splita. To su najistraženije i po bogatstvu prirodnih ukrasa najljepše turističke špilje u Hrvatskoj. Špilje čine brojni dugački hodnici i velike dvorane koje su pune jezeraca, stalaktita, stalagmita, stupova i kristala čudesnih oblika i boja.

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, a nalazi se kod Sevra na Dugom otoku, u blizini Prirodnog parka Telaščica i Nacionalnog parka Kornati. Od nekoliko većih speleoloških objekata u Nacionalnom parku najljepši je Manita peć u donjem dijelu Velike Paklenice. Ulaz u spilju ujedno je i lijep vidikovac, a u neposrednom susjedstvu je poput tornja visoka i vitka stijena Zub ili Maniti kuk.