Biograd na Moru (Biograd n/M) je grad, luka i turističko središte koje administrativno pripada Zadarskoj županiji. Nalazi se 30km južno od Zadra.

Leži na poluotoku okružen marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca; Pašmanski kanal i otočićima koji su tu razasuti. Stoga se nije čuditi bogatoj turističkoj povijesti. Na njegovoj sjevernoj strani je uvala Bošana, a na južnoj Soline.

Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina (sa svjetionikom). Prosječna temperatura zraka u siječnju je 7°C, a u srpnju 24,5°C, s prosječnim godišnjim padalinama od 840mm. U uvali Soline nalazi se velika, javna pješčana plaža okružena borovom šumom.

Susjedstvo Nacionalnih parkova Kornati, Paklenica, Krka i Plitvička jezera, te blizina kulturnih i povijesnih gradova Zadra, Šibenika i Knina, te gradića Nina, Skradina i Benkovca, biogradskim gostima pruža mogućnost izleta u prostore koji se ubrajaju u najljepše krajeve Hrvatske.

Turistički razvoj Biograda počeo je između dva svjetska rata. Prvi gosti Česi, počeli su dolaziti u Biograd tijekom 1920.g.

Brojni kulturni i zabavni programi i sportska događanja su u ponudi tijekom ljetnih mjeseci.
Biograd je luka, često posjećena od nautičara čije je odredište kornatski arhipelag. Regate, škole jedrenja, i druge nautičke aktivnosti organizirane su kroz cijelu godinu. Biogradske marine imaju tisuću vezova u moru i dvjesta mjesta na kopnu. Otvorene su kroz cijelu godinu. U Biogradu se nalazi i moderni teniski centar i niz sportsko-rekreativnih sadržaja poput škola jedrenja, plivanja, ronjenja, jedrenja na dasci, skijanja na vodi, mini golf, jet-ski, odbojka na plaži, pecanje, parasailing, te velike biciklističke staze oko Vranskog jezera duge 40km.
Stotinjak metara od centra grada nižu se raznolike šljunčane i pješčane plaže sa kristalno čistim morem. Duž cijeloga grada uz obalu se prostiru i brojne manje plaže koje mogu savršeno odgovarati onima koji se žele povući od gužve. Veliki broj restorana i kafića zasigurno će Vam omogućiti da u večernjim satima upotpunite svoje trenutke odmora ili zabave.

Biograd je lokalni trgovački i prometni centar, s dobrim vezama prema svojem zaleđu, okolnim obalnim naseljima, gradićima i otokom Pašmanom.
Kroz grad prolazi magistralna jadranska cesta, a nekih 15km sjeverno je čvor Benkovac na autocesti Zagreb-Split. Biograd je centar rivijere koji obuhvača Sv. Petar na Moru, Turanj, Sv. Filip i Jakov, Biograd, Pakoštane i Drage, kao i više naselja na otoku Pašmanu: Tkon, Kraj, Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljanu, Banj i Ždrelac, te Vrgadu na isoimenu otoku.

Prema popisu stanovništva iz 2001.g. broj stanovnika iznosi 5259.
Smješten nadomak zadarskoj i splitskoj zračnoj luci, na glavnoj turističkoj cesti, Biograd životnu snagu crpi iz ljepote grada i atrakcija okružja koje ga čine primamljivim odredištem za ugodan odmor u prekrasnoj prirodi.
Iako Biograd u svojoj turističkoj ponudi nudi bogat kulturno-zabavni život, more i sunce i prekrasne plaže pravi su adut ovog bijelog grada.
Dugi pašmanski kanal idealno je mjesto za jedrenje i sve aktivnosti na moru, no Kornati su pravi raj za izletnike i nautičare.
Zahvaljujući svom položaju na središtu jadranske obale grad Biograd je dobro prometno povezan s ostalim dijelovima Hrvatske i svijetom:

Zrakoplovom:
– zračna luka Zadar/Zemunik – 20km
– zračna luka Split – 120km

Trajektom:
– Ancona-Zadar, Biograd-Tkon

Autom/Autobusom:
Biograd-Zagreb: 287km
Biograd-Split: 132km
Biograd-Rijeka: 233km
Biograd-Osijek: 499km
Biograd-Dubrovnik: 340km
Biograd-Beč: 638km
Biograd-München: 755km
Biograd-Milano: 721km
Biograd-Prag: 932km
Biograd-Budimpešta: 628km
Biograd-Bratislava: 696km
Biograd-Nürnberg: 923km

 

GPS koordinate grada Biograda su: 43°56´N 15°27`E