Mjesta koja morate posjetiti:

Zadar, Šibenik, Skradin, 

Benkovac, Nin, Otok Pašman

ZADAR

Grad preko 3000 godina povijesti, udaljen 30km od Biograda, okružen otocima, s bogatim zaleđem, zaštićen lukom, rušen u ratovima i potresima te iznova građen, svaki put ljepši i bogatiji. Stoljećima glavni grad Dalmacije, a danas centar regije, grad je s bogatom spomeničkom baštinom svjetkog značaja koja je i sada vidljiva na svakom koraku:

Rimski forum iz I.st., Crkva Sv. Donata iz IX.st. – najpoznatija srednjovjekovna bazilika, obnovljene romaničke crkve Sv. Krševana iz XII.st. i zvonik Sv. Marije, katedrala Sv.Anastazije iz XIII.st., Narodni trg s Gradskom ložom i stražom iz XVI.st. , te moćni bedemi s reprezentativnim Lučkim i Kopnenim vratima iz XVI.st., zatim Trg 3 bunara i Trg 5 bunara te mnogobrojne palače, vile…

ŠIBENIK

Najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, udaljen 45km od Biograda, na ušću rijeke Krke.

Nacionalni parkovi Krka i Kornati pored brojnih malih mjesta krase ovo područje posebnim prirodnim ljepotama a isto tako lako je uočiti da je raznolikost ovog prostora od davnine privlačila čovjeka o čemu svjedoče diljem rivijere sačuvani tragovi prošlosti, od prapovijesnih građevina i rimskih naselja do srednjovjekovnih i renesansnih utvrda i građevina.

SKRADIN

Nalazi se na desnoj obali rijeke Krke i od Šibenika je udaljen svega 16km, a od Biograda 60km.Nekadašnji stanovnici Skradina bavili su se gotovo isključivo poljoprivredom i to maslinarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom.

Danas nastavljaju tradiciju zemljoradnje, a zbog boćate vode skradinski akvatorij pogoduje i uzgoju školjki i riba. Napose je privlačna turistička destinacija čiju ljepotu krune dva najatraktivnija izletišta; slapovi Krke i franjevački otočić Visovac sa zavjetnim svetištem Gospe Visovačke, bogatom knjižnicom i kulturno-umjetničkom riznicom.

BENKOVAC

Smješten je oko 30km istočno od Zadra, a 20km sjeveroistočno od Biograda. Razvio se na prelazu iz plodnog područja (Ravni kotari) u krševito područje (Bukovice).Poznato je da je benkovački prostor bio vrlo naseljen i razvijen u doba srednjovjekovne hrvatske države.

Mnoštvo je starohrvatskih spomenika i crkava pronađeno na ovom području. No, i davno prije dolaska Hrvata drevni su narodi gradili ovdje svoja naselja i podizali spomenike.Danas, na žalost, je to grad koji je propatio ratna razaranja i ekonomske probleme.

Po njegovom današnjem izgledu teško je zamisliti da je nekada ovaj grad bio jedan od vodećih u regiji. O tome svjedoče brojni kulturni i povijesni ostaci u samom gradu i njegovoj okolici.

NIN

Gradić smješten oko 15km sjeverozapadno od Zadra, a oko 45km od Biograda.
Centar drevnoga grada je otočić, promjera 500m, povezan s kopnom s dvama mostovima. Pogodan položaj i plodno područje uokolo samog naselja omogučilo mu je da još u davnoj prošlosti postane urbano, kulturno i političko središte.

Najznačajniji kompleks iz rimskog vremena je forum s kapitolijem. Tu se nalazio monumentalni hram, koji je po veličini bio jedan od najvećih na našim prostorima; Nin je tada imao i vodovod, a pretpostavlja se i terme; pronađen je i veliki broj primjeraka umjetnosti, umjetnog obrta…Među najznačajnije spadaju monumentalni kipovi rimskih imperatora koji su stajali u nišama na forumu. Tijekom kasne antike Nin postaje jedno od najznačajnijih ranokrščanskih središta na Jadranu.

OTOK PAŠMAN

Sa svojih jedanaest naselja i više od 3.000 stalnih stanovnika, otok Pašman jedan je od najatraktivnijih otoka za odličan odmor i kvalitetan život. Razvojem otoka, krajem prošlog stoljeća otvorile su se mogućnosti razvoja turizma, pa je danas turizam uz ribarstvo najvažnija gospodarska grana.

To je otok prekrasnih maslinika, starih tradicionalnih kamenih kuća, i pješćanih plaža.

Povezan je mostom s otokom Ugljanom i trajektnom linijom s Biogradom. Od najvažnijih spomenika izdvaja se benediktinski samostan na brdu Ćokovac i franjevački samostan u mjestu Kraj.